Qui som i què fem ací?
Hola! Som Marta Pellín i Maria Marín, dues estudiants de 2n de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant.
Aquest blog consisteix en 5 entrades de Diccionari per a ociosos, obra de Joan Fuster; l'escriptor valencià reconegut per ser un dels assagistes més importants en llengua catalana del segle XX.
Com bé ens explica Enric Balaguer en l'obra Prosa i creació literària en Joan Fuster, aquest últim, en Diccionari per a ociosos, es posiciona sobre el món parlant sobre els grans temes de la condició humana. Ho fa amb una estranya combinació d'erudició i d'enteniment –i així ho plasma en el títol, enllaçant "l'oci", és a dir, el divertiment, amb el "diccionari"; el saber rigorós i sintètic–. D'alguna manera, aquest personatge irònic, ens vol fer entrar en el seu joc des del principi.
"Em limito a reunir en volum una sèrie incoherent d'escrits, diversos en el tema i d'extensió desigual, catalogables dins el gènere elàstic i modest de l'assaig"
Després de 55 anys de la seua publicació, continuem llegint l'obra amb entusiasme i això prova l'actualitat vigent de l'autor. Però sobretot, Diccionari per a ociosos té un gran valor perquè quan ens hi introduïm, en tot moment, Fuster ens planteja dubtes i ens convida a la reflexió.
Nosaltres hem mirat de triar articles representatius de cada un dels grans temes, diríem, que es perceben en tota l'obra. És per això que hem fet servir el text titulat "Rellotge" – que fa referència a la vida material– "Bellesa" –que tracta una de les grans idees de la vida humana–, "Orgull" i "Venjança" –en què Fuster analitza importants actituds humanes– i "Interés", que mostra com la filosofia que subjau a l'assagisme és la curiositat de mirar qualsevol cosa amb atenció.